Dag 93: Dagens visdomsord

“I can't go back to yesterday because I was a different person then.”
- Lewis Carroll

Dag #92: Nonsens

Har inte haft tid att blogga nåt idag, har inte ens nåt roligt klipp eller nån fin bild att dela med mig. Förhoppningsvis blir det nåt mer spännande imorgon. Om jag hinner.

Dag #91: If you were a house I would live in you all my days

 

Dag #90: Mariebergsskogen - Höns

 
 
 
 

Dag #89: Mariebergsskogen - Kaniner

 
 
 
 

Dag #88: Ibland går det bara inte att hålla käften

Jag följer inte direkt nån av de s.k 'storbloggarna' och de debatter som brukar utstå lite titt som tätt på dessa ställen är inget jag brukar lägga energi på. Men ibland går det bara inte att hålla käften.
 
 

Dag #87: Dagens visdomsord

“I am so clever that sometimes I don't understand a single word of what I am saying.”
- Oscar Wilde

Dag #86: Tikar och valpuppfostran

I tisdags förra veckan var jag iväg på en föreläsning med etologen Lars Fält om hundars språk och flockliv. Det var riktigt intressant och det kom upp flera tankegångar som jag tänkte ventilera lite kring här på bloggen. En av de sakerna han tog upp var det här med tikar och hur de uppfostrar sina valpar. De flesta hundmänniskor har nog nån gång stött på det gamla påståendet att man ska visa en valp att den gör fel genom att lyfta den i nackskinnet för att det är så som tiken gör. Detta ses då som ett 'naturligt' beteende och något som vi ska försöka efterlikna.

Hos tex. vargar hjälps hela flocken till att uppfostra valparna och Lars påpekade att ha tiken själv med valparna i 8 veckor eller längre inte är ett naturligt beteende och att en del tikar blir stressade av att inte ha någon avlastning av sin flock. Han menar på att det är då som tiken visar såna här beteenden och att det inte är 'normalt' eller önskvärt.

För mig var det ett riktigt aha-moment, det är inget som jag har reflekterat över förut men det låtar så logiskt när man hör det. Självklart ska alla djur få utlopp för sina naturliga beteenden så mycket som möjligt, men faktum är att ha djur/hundar i fångenskap inte är naturligt. Det går inte att säga vad som är deras naturliga beteenden genom att studera hur de uppför sig i fångenskap eller som David Mech sa

               "Attempting to apply information about the behavior of assemblages of unrelated captive wolves to the
               
familial structure of natural packs has resulted in considerable confusion. Such an approach is analogous
              
to trying to draw inferences about human family dynamics by studying humans in refugee camps"


Dag #85: Mariebergsskoggen - Hästar & Kor

 
 
 
 

Dag #84: Veckan som gått

I måndags var jag fortfarande ganska matt efter en helg liggandes med magsjuka. Var iväg en sväng på kvällen på teorikurs.
 
På tisdag var det dags för föreläsning med etologen Lars Fält om hundars språk och flockliv. Mer om det kommer i ett framtida inlägg.
 
Sen på onsdagen ringde veterinären med Jennas provsvar och de var godartade allihop. Dock har hon fortfarande lågt med vita blodkroppar så det ska vi ta ett nytt prov på till veckan.
 
Torsdagen var det teorikurs igen och den här gången handlade det om landskörning.
 
På fredagen var vi tillbaka till veterinärstationen den här gången för att ta bort stygnen.
 
Lördagen var relativt lugn, äntligen fick Jenna komma ut på en ordentlig promenad och det uppskattades kan jag lova. 
 
Idag var vi en sväng till Karlstad och höll på att inte ta hos hem igen då bilbatteriet krånglade. Men fick i alla fall god mat, kokt korv till vovven och en Subway till matte. Lägg till lite chips till kvällsmat och det blev ett helt okej slut på veckan.

Dag #83: Fortfarande utan internet

Det är inte klokt vad mycket tid man får över när man inte kan sitta vid datorn i tid och otid. Har verkligen gett mig chansen att ägna mig åt mer tv-tittande och wii-spelande.

Dag #82: Wrong way on a one way track

 

Dag #81: Inget internet

Har inget internet till datorn för tillfället så den närmsta tiden blir det att blogga ifrån mobilen.


Dag #80: Färggrann fågelholk

Jag köpte en fågelholk på Panduro för jag vet inte hur länge sen men nu har den äntligen fått lite färg och hänger från och med idag ute i äppelträdet. Så här i efterhand skulle jag nog valt en annan färg då det blåa blev mörkare än vad jag hade tänkt men med de vita detaljerna tycker jag det blev helt okej ändå.
 

Dag #79: Mariebergsskogen - Getter

 
 
 
 
 
 
 
 

Dag #78: Mariebergsskogen - Minigrisar

 
 
 
 

Dag #77: Dagens visdomsord

Selfishness is not living as one wishes to live, it is asking others to live as one wishes to live.
- Oscar Wilde
 

Dag #76: Tycker synd om mig själv

 

Dag #75: Magsjuka

Har magsjuka. Punkt.

Dag #74: Dagens visdomsord

Don't let what you can't do stop you from doing what you can do.
- John Wooden
 

Dag #73: Crashed into a million faces but never listened to them talk

 

Dag 72: Positiv och negativ, förstärkning och straff

Att man inte använder straff i klickerträning är en vanlig missuppfattning, många har fördomar om att det går ut på att mata hunden med köttbullar eller bara ignorera den när den uppför sig dåligt. Det stämmer att man inte använder sig av korrigering i klickerträning, eller mer specifikt så använder man sig inte av obehag för att få hunden att sluta med ett oönskat beteende eller. Men det blir ofta förvirring när man pratar om de olika termerna då det läggs olika värderingar bakom dem.

Positiv och negativ
När man pratar om positivt och negativt är det lätt att associera det med bra och dåligt men i klickerträning menar man det i matematisk bemärkelse, alltså plus och minus.
¤ Positivt = man tillför nånting
¤ Negativt = man tar bort nånting

Förstärkning och straff
Däremot när man talar om förstärkning och straff är det i psykologisk (behavioristisk) bemärkelse, alltså om ett beteende ökar eller minskar.
¤ Förstärkning = sannolikheten för att ett beteende ska återupprepas ökar
¤ Straff = sannolikheten för att ett beteende ska återupprepas minskar

I klickerträning använder man sig av:
Positiv förstärkning = man tillför nånting och att sannolikheten för att beteendet ska upprepas ökar
Exempel: hunden kommer när matte ropar, hunden får en belöning 

Negativt straff = man tar bort nånting och sannolikheten för att beteendet ska upprepas minskar
Exempel: hunden försöker springa ut genom dörren utan fri-signal, dörren stängs (man tar bort möjligheten att gå ut)

Man använder sig inte av:
Positivt straff = man tillför nånting och sannolikheten för att beteendet ska upprepas minskar
Exempel: hunden drar i kopplet, ägaren gör (tillför) ett ryck i kopplet, hunden slutar dra

Negativ förstärkning = man tar bort nånting och att sannolikheten för att beteendet ska upprepas ökar
Exempel: tvångsapportering, man nyper hunden i örat tills hunden håller i apporten

Godis inte alltid en förstärkning
Oberoende av vilken av de fyra ovanstående träningssätten du använder dig av är det viktigt att veta vad som just är en förstärkning och vad som är ett straff och detta kan variera väldigt från hund till hund. Det spelar ingen roll om du ger hunden köttbullar varje gång den kommer på inkallning om hunden inte tycker om köttbullar. Om hunden till och med tycker illa om att bli matad med köttbullar kan det bli ett straff.


Dag 71: Lång dag

Idag var vi tillbaka till veterinären då Jenna hade några knölar och vårtor som skulle tas bort och kollas upp. Hönsmatte som en är hade jag oroat mig i flera dar inför det här men Jenna verkade ta det hela med ro och följde så glatt med veterinären när jag lämnade henne. Men det kändes hemskt tomt här hemma och det var extra långa timmar när man väntade på att telefon skulle ringa.
 
Nu ligger hon här hemma och snusar så gott och har flera plåster och är rakad både lite här och där. Knölarna visade sig vara vanliga fettknölar och vårtorna är skickade på analys. Så nu är det bara resultaten kvar för matte att oroa sig för.

Dag #70: Inlägg utan innehåll

Hade precis gått och lagt mig för natten när jag plötsligt kom på att jag inte bloggat något idag. Är alldeles för nära målgången för 100 dagars utmaningen för att ge upp nu så därför blir det ett kort inlägg-om-ingenting ifrån mobilen. Förhoppningsvis blir set nåt intressantare imorgon, har några planerade inlägg om klicker, getter och fågelholkar bland annat. God natt.


Dag 69: Klickerträning 101

Klickerträning är något som har tagit fart under de senaste åren och blir alltmer populärt. Det har också bidragit till att det blivit mycket frågor och missuppfattningar om vad just klickerträning är. Jag är långt ifrån en expert på området och använder mig inte uteslutande av klickerträning, men jag tänkte jag skulle försöka sammanfatta och förklara vad det hela går ut på.

Klickerträning eller träning med klicker?
Eftersom det heter just klickerträning är det lätt att all fokus hamnar på den lilla plastdosan (klickern) och det blir lätt missvisande. Det finns många som använder en klicker i sin träning men inte klickertränar och för att göra det hela ännu mer komplicerat behöver man inte ens använda en klicker för att klickerträna. I stora drag kan man säga att klickerträning går ut på att belöna rätt beteende och ignorera fel beteenden, en stor skillnad från mycket annan hundträning är att man inte korrigerar hunden när den gör fel och försöker undvika att locka hunden att utföra rätt beteende så mycket som går. Sen finns det massa olika träningssätt inom klickerträning som t.ex. shaping, target, skvallerträning osv.

 De 4 punkterna för ”äkta” klickerträning
¤ Bygger på positiv förstärkning och negativt straff
¤
Bygger på hundens eget initiativ
¤ Systematiskt bruk av en betingad förstärkare
¤ Fokuserar på det som är observerbart

Ett exempel, om jag lockar hunden att sätta sig genom att hålla en bit godis ovanför huvudet och sen klickar när hunden sätter sig faller det inte inom ramen för klickerträning eftersom hunden inte erbjöd beteendet frivilligt (punkt 2). 

Betingad förstärkare

Det är här som klickern kommer in i bilden, en betingad förstärkare kan vara många olika saker, en klicker, en visselpipa, ett ord etc. Det är helt enkelt en signal som hunden har lärt sig betyder att den gjort rätt och ska bli belönad. Anledningen till att man använder en betingad förstärkare istället för att belöna direkt är att det blir lättare att förstärka rätt beteende i precis rätt tidpunkt.


*
Jag tyckte att det här med positivt förstärkning och negativt straff förtjänar ett eget inlägg så jag tänkte skriva lite mer ingående om det vid ett annat tillfälle


Dag #68: Glossybox Mars

Månadens box innehöll: Smile Lab Advanced Teeth Whitening Strips, Da Vinci Cosmetics Mineral
Shimmer, Trind Nail Repair, The Body Shop Vitamin E Moisture Cream + Nourishing Night Cream
och Jelly Pong Pong 2-in-1 Eyeliner & Shadow (ej på bild)

Dag #67: Mars vis Instagram


Dag #66: Dagens visdomsord

“Do what you feel in your heart to be right – for you’ll be criticized anyway.”
- Eleanor Roosevelt

Dag #65: Isadora Läppstift

Jag tänkte fortsätta med min lilla läppstiftssamling och dessa två kommer ifrån Isadora och ingår i deras permanenta Perfect Moisture Lipstick linje.
 
 
De är båda rikligt pigmenterade och håller bra under dagen, personligen kan jag tycka att de känns lite torra efter ett tag men då är mina läppar rätt torra överlag. Att de dessutom är hyfsat billiga är såklart en bonus.
 
Bare Berry är en lite mörkare nudefärg som passar speciellt bra till hösten. En bra my-lips-but-better färg.
 
Flirty Fuchsia är mitt för tillfället absoluta favorit stift då jag bara älskar färgen, det är den perfekta vår/sommar färgen
 

Dag #64: Jenna och 'mormor'

 
 
 

RSS 2.0